Telif

Tezkirâtü's-sâmi‘ ve'l-mütekellim fî edebi'l-ilm ve'l-müteallim

Yazar : İbn Cemâa

Detaylar

Katalog Türü Ahlak
Eser Numarası 247
Eser Adı Tezkirâtü's-sâmi‘ ve'l-mütekellim fî edebi'l-ilm ve'l-müteallim
Müellif Tam Künyesi Bedreddin Muhammed b. İbrâhim b. Sâdullah el-Hamevî İbn Cemâa
Müellif Bilinen Kısa Adı İbn Cemâa
Yüzyıl (Hicri) 8.
Yüzyıl (Miladi) 14.
Vefat Tarihi Hicri 733
Vefat Tarihi Miladi 1333
Dil Arapça
Kütüphane Adı Süleymaniye Yazma Eser Kütüphanesi
Koleksiyon Adı Esad Efendi
Koleksiyon (Demirbaş) Numarası 00271-002
Varak Numarası 87b-145b vr.
Hattat-Müstensih Musa b. Sinân b. Mes’ûd eş-Şâfiî
Yazma İstinsah Tarih 0725H
Yazı Türü Nesih
Eserin Türü Telif
Eserin Baskısı thk. es-Seyyid Muhammed Haşim en-Nedevi, Haydarabad, 1934.
Eserin Çevirisi: Türkçe İbn Cemaa'dan Öğretmen ve Öğrencilere Öğütler, trc. M. Faruk Bayraktar, İstanbul: Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Vakfı (İFAV), 1997.
Eserin Tanıtımı ve İçerik Bilgileri Genelde eğitim ve öğretim ahlâkı/âdâbı, özelde ise öğretmen-öğrenci ilişkileri açısından kaleme aldığı eserinin mukaddimesinde müellif asıl maksadını da açıklamaktadır. Buna göre eser "eğitim ve öğretimle meşgul olanlara ve özellikle de öğrencilere yol göstermek" gayesini taşır. Bu açıklamadan sonra müellif esere şöyle devam eder: "… bu kitabı, tesadüfen işittiklerimden, âlimlerden duyduklarımdan, araştırma ve müzakerelerden elde ettiklerimden topladım. Eserin delil ve senedlerini okuyucuları sıkmama gayesi dolayısıyla esere dahil etmedim. Hamdolsun ki Allah’a, herhangi bir kitapta toplu olarak göremediğim eğitim ve öğretimle ilgili çeşitli konuları bu kitapta topladım…" Beş ayrı bölümden oluşan ve her bölümünün kendi içinde fasıllara ayrıldığı bu eser, kaleme alındığı döneme kadar "eğitim tarihi" açısından da dikkat çekicidir. Konular işlenirken yer yer âyet, hadis ve bilginlerin sözlerinden istifade edilmiş, şiirlere yer verilmiş ve yer yer açıklamalar yapılmıştır.
Eserin Konu Başlıkları 1. Bölüm: İlim ve âlimlerin üstünlüğü, ilmi öğrenme ve öğretmenin değeri. 2. Bölüm: Öğretmenle ilgili esaslar: Bu bölüm kendi çinde çok sayıda fasıllara ayrılmış olup genel olarak ana çerçeve söyledir: a. Öğretmenin şahsiyet ve meslekî özellikleri. b. Öğretmenin ders verirken uyması gereken esaslar. c. Öğretmenin öğrencileriyle birlikte iken uyması gereken esaslar. 3. Bölüm: Öğrenciyle ilgili esaslar: Bu bölümde kendi içinde üç ayrı başlıkta çerçevelendirilebilir: a. Öğrencinin şahsiyetiyle ilgili esaslar. b. Öğrencinin okul ve öğretmeniyle ilgili uyması gereken esaslar. c. Öğrencinin derslerle ilgili uyması gereken esaslar. 4. Bölüm: Kitap satın alma ve yazma ile ilgili esaslar: Bu bölümde ise "kitap satın alınacağı zaman kontrol ederek almak", kitabı korumak, yazma usûlünde "düzgün yazmak", ve genel "kitap yazma prensipleri" hususunda bilgiler verilmektedir. 5. Bölüm: Okul ve yurtlarla ilgili esaslar: Son olarak kaleme alınan bu kısımda ise "okul ve yurt seçiminde gösterilmesi gereken özen", "okulla ilgili yönetmelik ve kuralların iyice biliniyor olması", "okulda sükûneti korumak", "yurtlarda arkadaş seçimine dikkat etmek" ve son olarak da "yurda yerleşim esasları" gibi başlıklarda sıralayacağımız konular işlenmektedir.
Notlar Detaylı bilgi için bk. M. Faruk Bayraktar, İbn Cemaa’dan Öğretmen ve Öğrencilere Öğütler, İstanbul: Marmara Üniversitesi İlâhiyat Fakültesi Vakfı (İFAV), 1997.
Sınıflama (Ahlâk Alanı Sınıflaması) Dinî,Genel