Telif

Letâifü’l-minen ve’l-ahlâk

Yazar : İmam Şa‘rânî

Detaylar

Katalog Türü Ahlak
Eser Numarası 320
Eser Adı Letâifü’l-minen ve’l-ahlâk
Eserin Anılan Diğer İsimleri Letâifü’l-minen ve’l-ahlâk fî beyâni vücûbü't-tehaddüs bi-ni‘meti’llâhi ale’l-itlâk
Müellif Tam Künyesi Ebü’l-Mevâhib Abdülvehhâb b. Ahmed b. Ali Şa‘rânî el-Mısrî
Müellif Bilinen Kısa Adı İmam Şa‘rânî
Yüzyıl (Hicri) 10.
Yüzyıl (Miladi) 16.
Vefat Tarihi Hicri 973
Vefat Tarihi Miladi 1565
Dil Arapça
Kütüphane Adı Süleymaniye Yazma Eser Kütüphanesi
Koleksiyon Adı Esad Efendi
Koleksiyon (Demirbaş) Numarası 01661
Varak Numarası 1b-254b vr.
Hattat-Müstensih Muhammed es-Sunfînî
Yazma İstinsah Tarih 1016H
Yazı Türü Nesih
Eserin Türü Telif
Eserin Baskısı Kahire: Alemü’l-Fikr, 1976.
Eserin Çevirisi: Türkçe Il libro dei doni: (Kitâb lataif al-minan wa al-akhlaq), Passi scelti, trodotti e annotati da Virginia Vacca, Napoli: Instituto Orientale di Napoli, 1972.
Eserin Tanıtımı ve İçerik Bilgileri Eserinin başında kitabı hakkında "tanıtım" mahiyetinde yaklaşık otuz sayfa açıklama yapan müellif eserde "güzel ahlâk"a, güzel nimetlere, iyiliklere yer vermektedir. Müellif bahsettiği bu hususları kendisine Allah tarafından verilen iyilikler olarak açıklamaktadır. Eserin mukaddimesinde ariflerin doğru inançları, güzel ahlâkı kendisinden miras aldığı efendisi Ali Havvâs’ın makamını işlemektedir. Eser bir takdîm/mukadime, on altı bab ve hâtimeden müteşekkildir.
Eserin Konu Başlıkları Takdîm/mukaddime: (doğru inanç; Ali Havvâs’ın makamı; kitabın fihristi); bu kitabın ahlâkıyla ahlâklanmaya ulaştıran yolların izahı hakkındaki genel durumlar. 1. Bab: Tarîkat imamlarına göre gerekli durumlar hakkında: Allah’ın lütufları; bilmeden ve içtihad etmeden başkasının görüşünü takip etmeme; amel; dört mezheb imamının kitapları; bazı alimlerin bazı kitaplarına takrizleri; kitap ve sünnetin mânaları. 2. Bab: Kendisiyle amel edilmesi gereken ahlâka dair: İstiğfar, tesbih, Hz. Peygambere salat; Hz. Peygamberin ashabına nasihati; her türlü belâ durumlarda Allah’a koşma; fakirlik; kulun vuslatı; belâ esnasında Allah’tan başkasına sığınmama; ihtiyacın fazlasını bırakma. 3. Bab: Kendisiyle amel edilmesi gereken ahlâka dair: rüyadaki gelecek vuku bulacak iyi ve kötü durumlar hakkındaki rüyalar konusunda tenbih; izzet sahibi/şerefliler çokça tâzîmde bulunma. 4. Bab: Kendisiyle amel edilmesi gereken ahlâka dair: Sûfî şeyhlerin ve imamların sözlerinin en güzel şekilde yüklenmesi; Allah’tan başkasından makam taleb etmeme; yemekten, hediyeden koruma; elinde olan şeyler konusunda cimrilik yapmama; Allah’tan utanma. 5. Bab: Kendisiyle amel edilmesi gereken ahlâk dair: Velinin kabrinin ziyareti esnasında onun orda bulunup bulunmadığı hakkında. 6. Bab: Kendisiyle amel edilmesi gereken ahlâk dair: Çalınan veya ziyan olan bir şeye iltifat etmeme; dünyevî başkanlık için herhangi şey hususunda zahmete girmeme; kendi nefsini kardeşinin önüne almama/kardeşini kendine tercih etme; kaybedilen dünyalık şeyler üzerine keder duymama; bir mecliste herhangi bir söz veya şiirle kendisini öven kimseyi kerih görme; şeyhlere, imamlara ve onlara saygı gösterenlere saygı duyma; yemek yeme; isteyeni geri çevirmeme; canlı cansız varlıkların tespihini işitene kadar perdelerin kişinin kendisinden kalkması; kendini nefse teslim etmeme; çokça şükretme. 7-16. Bab: (kendisiyle amel edilmesi gereken) ahlâka dair: Bu bölümlerde de yukardaki gibi bazı ahlâki vasıflar zikredilmektedir.
Eserin Telif Tarihi Rebîülevvel 959/27 Ramazan 0961H
Sınıflama (Ahlâk Alanı Sınıflaması) Dinî,Tasavvufî Ahlâk