Telif

Sedefîyye

Yazar : Ömer Fuâdî

Detaylar

Katalog Türü Ahlak
Eser Numarası 417
Eser Adı Sedefîyye
Eserin Anılan Diğer İsimleri Risâle-i sedefiyye ve makāle-i düreriyye
Müellif Tam Künyesi Ömer Fuâdî Kastamonî
Müellif Bilinen Kısa Adı Ömer Fuâdî
Yüzyıl (Hicri) 11.
Yüzyıl (Miladi) 17.
Vefat Tarihi Hicri 1046
Vefat Tarihi Miladi 1636
Dil Türkçe
Kütüphane Adı Süleymaniye Yazma Eser Kütüphanesi
Koleksiyon Adı Hacı Mahmud Efendi
Koleksiyon (Demirbaş) Numarası 02287-002
Varak Numarası 11b-17b vr.
Yazma İstinsah Tarih 1037H
Yazı Türü Nesih
Eserin Türü Telif
Eserin Tanıtımı ve İçerik Bilgileri Tam adı Risâle-i Sedefiyye ve Makāle-i Düreriyye şeklinde olan bu eserde müellif kitabını isimlendirme sebebini belirtmese de girişinde Necmeddin er-Râzî’nin el-Menâmât adlı eserinden alıntı yaparak bütün nefsânî ve ruhanî sıfatların tümünün rabbânî sıfatların incilerinin sedefleri olduğunu belirtmek suretiyle eserinin ismini bu itibarla "sedefiyye" olarak adlandırdığı söylenebilir. Eserde müellifin diğer bir eseri olan Muslihü’n-nefs adlı risâlede yer alan kıt‘alar zikredilerek, bunların izahı yapılmaktadır. Risâlenin kaleme alınmasındaki diğer neden ise Muslihü’n-nefs’te zikredilen bu kıt‘aların daha kolay ezberlenmesi ve anlaşılmasını sağlayacak muhtasar bir risâle halinde sunmaktır. Eserin ilk bölümü "nazım"; ikinci bölüm ise "nesir" olarak telif edilmiştir. Müellif eserinde Muslihü’n-nefs adlı eserinden bahsederek bu eserde zikredilen ve nefis mertebelerinin vasıflarını ele alan kıt‘alar yazdığını bu risâlede de kıt‘aları toplu olarak bir araya getirip bunların izahını yapacağını belirtmektedir. Dolayısıyla eser müellifin Muslihü’n-nefs adlı eserinden sonra kaleme alınmıştır. Nazım olarak kaleme alınan birinci bölümde bu kıt‘alardaki nefis mertebeleri ve vasıfları zikredilerek nazım olarak izahı yapılmaktadır. Nesir halindeki ikinci bölüm ise Muslihü’n-nefs adlı esere sonradan yazılan mukaddime mahiyetindedir. Bu bölümde nefsin halleri işlenmektedir.
Eserin Konu Başlıkları Mukaddime 1-5. Bab: İbadet, sabır u şükür, şecaat, cidd ve cehd, rıza. 6-10. Bab: Vefa, ketm-i sır (sır saklama), sehâ, affetmek ve hilm, iffet. 11-15. Bab: Şevk ve muhabbet, haya ve tevazu, emanet ve sadâkat, rıfk ve şefkat, ulüvv-i himmet. 16-20. Bab: Teennî ve müşâvere, hilm, gayret, firâset, teyakkuz. 21-24. Bab: İğtinâm-ı fırsat, hazm, sohbet-i ahyâr, riâyet-i hukuk, salanât, vezâret ve tertîb-i hâdem ü haşem ü evlâd (tedbîr-i müdün ve tedbîr-i menzil). Hâtime: Mev‘iza ve nasihât.
Eserin Telif Tarihi 1037H
Notlar Eserin ferâğ kaydında müellif tarafından düşülen notta risâle hicrî 1037 yılında telif edilip tashih edilmiştir (bk. vr. 17b). Dolayısıyla bu risâle müellifin Muslihü’n-nefs adlı eserinin tashihinin yapıldığı yılda telif edilmiştir.
Sınıflama (Ahlâk Alanı Sınıflaması) Dinî,Tasavvufî Ahlâk