Telif

Câmiu’l-fezâil ve kâmiu’r-rezâil

Yazar : Aziz Mahmud Hüdâyî

Detaylar

Katalog Türü Ahlak
Eser Numarası 408
Eser Adı Câmiu’l-fezâil ve kâmiu’r-rezâil
Müellif Tam Künyesi Aziz Mahmûd b. Fazlullah b. Mahmûd el-Üsküdarî Hüdâyî
Müellif Bilinen Kısa Adı Aziz Mahmud Hüdâyî
Yüzyıl (Hicri) 11.
Yüzyıl (Miladi) 17.
Vefat Tarihi Hicri 1038
Vefat Tarihi Miladi 1628
Dil Arapça
Kütüphane Adı İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kütüphanesi Atatürk Kitaplığı
Koleksiyon Adı Osman Ergin
Koleksiyon (Demirbaş) Numarası 00618-002
Varak Numarası 5b-62a vr.
Hattat-Müstensih Mehmed b. Ahmed
Yazı Türü Talik
Eserin Türü Telif
Eserin Baskısı [y.y. t.y.], s. 166-177.
Eserin Çevirisi: Türkçe İlim, Amel, Seyr-ü Süluk, trc. Hasan Kamil Yılmaz, İstanbul: Erkam Yayınları, 1988.
Eserin Tanıtımı ve İçerik Bilgileri İlim, ibadet, muâmelat ve tasavvufî alanlara dair çeşitli konuları ihtiva eden bu eser müellifin girişteki ifadesiyle "… Bu risâleyi (çeşitli) bab ve fasıllar halinde hazırladım ki (bunlar) nefisleri kötü ahlâktan arındırsın ve "vuslat" yoluna talib olanı irşâd etsin…" şeklinde açıklamalar ışığında "nefisleri kötü ahlâktan ve mânasız boş şeylerden temizlemek, dervişleri vuslat yoluna erdirmek" için kaleme alınmıştır. Tasavvufî ahlâkı konu edinen eserde felsefî bazı söylemler de görülmektedir. Bunun yanında çokça âyet ve hadise yer verilmiş "i‘lem" tarzında ibareli başlıklar altında ise ilgili konuyla alâkalı bazı nasihatler ve dikkat edilmesi gereken hususlar zikredilmektedir. Müellif eserinde İmam Gazzâlî’nin İhyâu ulûmi'd-dîn adlı eserinden çokça alıntılar yapmış; özellikle kime ait olduğu belli olmayan İhyâ’nın muhtasarı olan Muhtasarü’l-İhya adlı eserden çokça istifade etmiş ve bunu zikretmiştir. Bunun yanında Sühreverdî’nin Avârifü’l-meârif, Ebû Talib el-Mekkî’nin Kûtü’l-kulûb, Abdullah el-Ensârî’nin Menâzilü’s-sâirîn adlı eserlerinden de istifade etmiştir. Hadis kaynaklarından Buhârî ve Müslim başta olmak üzere birçok hadis âliminden; fıkhî konularda ise başta Fahreddin Hasan b. Mansur el-Uzcendî olmak üzere birçok kimseden istifade etmiştir. Eser üç bab ve toplam yirmi altı fasldan müteşekkildir.
Eserin Konu Başlıkları Birinci Bab: Tüm müslümanlar için (gerekli) genel hususlar ve önemli faziletler: 1. Nev‘: İlmin fazleti, öğretme ve öğrenmenin şerefi: 1. Fasl: İlim derecelerin artmasına sebeptir, 2. Fasl: Allah’ın ilmi farz kılması ve onu gizlemeyi kerih görmesi 3. Fasl: (bilene danışma). 2. Nev‘: Ameller ve -salih- erdemler: 1. Kısım: Allah’ın hakları: 1. Fasl: Namaz ve onunla alâkalı hususlar: 1-3. Makale: Temizlik, farz ve nafile namazlar; 2-4. Fasl: Oruç; zekât, hac. 2. Kısım: Kulların birbirlerine olan hakları: 1-5. Fasl: Nikahın fazileti, kadınlar (konusunda) iyi geçinme hususu açısından itibar edilecekler, cinsel ilişki âdâbı, eşlerin (birbirlerine olan) hakları, çocuk edinme âdâbı; 6-10. Fasl: Çocuğun hakları, ana-baba hakları, akraba hakları, köle hakları, genel haklar (insanların başkası hakkına girmemesi için dikkat etmesi gerekenler). İkinci Bab: Nefsin ahlâkî ve onu ıslah etmenin yolu: 1. Fasl: Ucub ve kibrin çirkinliği ve tevâzunun güzelliği. 2. Fasl: Riyanın çirkinliği ve ihlâsın güzelliği. 3. Fasl: Öfkenin kötü görülüp hilmin övülmesi. 4. Fasl: Hasedin çirkinliği ve sevinç ve muhabbetin güzelliği. 5. Fasl: Mal sevgisi ve hırsın kötü görülüp kanaat ve fakirliğin övülmesi. 6. Fasl: Nam/şöhretin kötü görülüp insanlar arasına (çokça) karışmamanın övülmesi. Üçüncü Bab: Sülûkün keyfiyeti, ilâhî bilgiler ve tevhîd: 1. Fasl: Sülûkün keyfiyyeti. 2. Fasl: İlâhî bilgiler. 3. Fasl: Tevhîd.
Notlar Detaylı bilgi için bk. Aziz Mahmud Hüdayi, İlim, Amel, Seyr-ü Süluk, trc. Hasan Kamil Yılmaz, İstanbul: Erkam Yayınları, 1988.
Sınıflama (Ahlâk Alanı Sınıflaması) Dinî,Tasavvufî Ahlâk