Telif

Rehber-i ahlâk

Yazar : Ali İrfan Eğribozî

Detaylar

Katalog Türü Ahlak
Eser Numarası 745
Eser Adı Rehber-i ahlâk
Müellif Tam Künyesi Ali İrfan Eğribozî
Müellif Bilinen Kısa Adı Ali İrfan Eğribozî
Yüzyıl (Hicri) 14.
Yüzyıl (Miladi) 20.
Vefat Tarihi Hicri 1343'ten Sonra
Vefat Tarihi Miladi 1925'ten Sonra
Dil Türkçe
Eserin Türü Telif
Eserin Baskısı İstanbul: A. Asaduryan Şirket-i Mürettibiye Matbaası, 1317/1900.
Eserin Tanıtımı ve İçerik Bilgileri Maârif-i Umûmiye Nezâreti'ne bağlı okullarda ders kitabı olarak okutulan bu eser esasında okul çağına gelmiş çocuklara ahlâkı sevdirmek, onları İslâm ahlâkına göre eğitmeyi amaç edinmiştir. Eser müellifin Çocuklara Tâlim-i Fezâil-i Ahlâk adlı ahlâk eserinden önce kaleme alınmıştır. Eserin girişinde müellif okul çağındaki bir çocuğun hocadan göreceği ilk ders ahlâk ve terbiye olduğu gibi alıncak en son dersin de bu olacağını belirtmektedir. Bu itibarla kişinin namus, itibar, izzet ve haysiyetini ancak ahlâk ile muhafaza edebileceğini belirterek bir ahlâk kitabı kaleme almıştır. Eser çeşitli ahlâk ve terbiye konu başlıklarını ihtiva etmekle birlikte sonunda bir de sözlük kısmı eklenmiştir. Eserin malûmât-ı ibtidâiye kısmı üslûp olarak hoca-talebe(şakird-müallim) diyaloğu tarzında işlenmiştir. Müellif burada âdâp bahsi hakkında öğrencinin ağzından sorulmuş sorulara öğretmen şahsı altında cevap verir. Son kısımda ise seçkin hikmetli sözlere yer verilmiştir. Eser bir mukaddime, yirmi altı başlık ve bir cümle-i müntehibe'den oluşmaktadır.
Eserin Konu Başlıkları Mukaddime 1-8. Malûmât-ı ibtidâiye, güzel ahlâkın önemi, nezâfet (temizlik), gayret, riyâzat, hüsn-i idare, kanaat, ilim. 9-17. Sabır, hilm (yumuşaklık), intizam, doğruluk, adalet, muhabbet ve uhuvvet, hayırhahlık, zabt-ı lisan (dilini tutmak), kanaat ve tecrübe-i nefs vb. [Hâtime: Hikmetli sözler]: cümle-i müntehibe
Notlar Detaylı bilgi için bk. Ayşe Koç, "Ali İrfan Eğribozî ve Osmanlı'da Ahlâk Terbiyesi", Son Dönem Osmanlı Ahlâk Terbiyecileri ve Ahlâk Terbiyesi, İstanbul: Ensar Neşriyat, 2015, s. 199-212.
Sınıflama (Ahlâk Alanı Sınıflaması) Felsefî,Memzûc