Telif

Pendnâme

Yazar : İbrâhim el-Gülşenî

Detaylar

Katalog Türü Ahlak
Eser Numarası 298
Eser Adı Pendnâme
Müellif Tam Künyesi İbrâhim b. Muhammed b. İbrâhim el-Gülşenî
Müellif Bilinen Kısa Adı İbrâhim el-Gülşenî
Yüzyıl (Hicri) 10.
Yüzyıl (Miladi) 16.
Vefat Tarihi Hicri 940
Vefat Tarihi Miladi 1534
Dil Türkçe
Kütüphane Adı Süleymaniye Yazma Eser Kütüphanesi
Koleksiyon Adı Hacı Mahmud Efendi
Koleksiyon (Demirbaş) Numarası 01042
Varak Numarası 17b-20a vr.
Yazı Türü Talik
Eserin Türü Telif
Eserin Tanıtımı ve İçerik Bilgileri Toplam 196 beyitten müteşekkil olan bu eserde çeşitli dinî, tasavvufî ve ahlâkî nasihatlere yer verilmiştir. Müellif ve eserlerine dair yaptığı çalışmasında Himmet Konur eser hakkında şu ifadelere yer verir: "Dünyaya karşı tavır almayı işleyen didaktik bir manzûmedir. Aşk ve muhabbet gibi nazarî ve estetik değerlerle, iyilik ve çalışma gibi amelî-etik konular içiçe ve başarı ile işlenmiştir. Şiirinde genel olarak menfî bakış açısı hakimdir; nelerin kötü olduğu ve yapılmaması gerektiğinden bahsedilmektedir. Aşk ve melâmetten bahseden beyitlerde ise coşkulu ifade tarzı dikkati çekmektedir". Konular âyet, hadis, atasözleri ve deyimlerden alıntılarla daha da zenginleştirilmiştir. Nasihatnâme türünde dinî-tasavvufî bir ahlâk kitabıdır.
Eserin Konu Başlıkları 1-5. Dünyanın geçiciliği, kaza ve kadere razı olmak, dünya malına düşkün olmamak, ölüme hazırlanmak, Allah sevgisi. 6-10. Dünya ve âhiret dengesi, kötülüğe iyilikle karşılık vermek, çalışmaların gerekliliği, gönül ehli ile sohbet etmek, başa gelene (musibetlere) sabıretmek. 11-15. Verilen söze sadık olmak, başkalarının kusurlarını gizlemek, ibadeti cennete girmek veya cehennemden kurtulmak için değil Allah rızası ve sevgisi ile yapmak, gıybet etmemek, hevaya tabi olmama.
Notlar Detaylı bilgi için bk. Himmet Konur, İbrâhim Gülşenî Hayatı, Eserleri, Tarîkatı, İstanbul 2000; Alim Yıldız, “İbrâhim Gülşeni’nin ‘Pendnâme’si”, Dokuz Eylül Üniversitesi İlâhiyat Fakültesi Dergisi, sy. 16, 2002, s. 57-95.
Sınıflama (Ahlâk Alanı Sınıflaması) Dinî,Tasavvufî Ahlâk